Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

GAL Kurkuma-komplex kapszula 60 db

Ár:
7.891 Ft
6.912 Ft
Kedvezmény: 979 Ft
Menny.:db
Gyártó: GAL
Egységár: 115,20 Ft/db
Szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. július 22.

Szállítás Foxpost automatákba gyorsan és olcsón  

                             990 Ft - ért

Leírás

Természetes, FenuMAT™ technológiával kezelt, kurkuminoidokat és turmeronokat is tartalmazó, vízoldékony kurkuma-kivonat, kurkuma-poliszacharidokkal dúsítva.

A FenuMAT™ technológia egy kizárólag természetes összetevőket tartalmazó, galaktomannán-rost alapú, ún. reverzibilis hidrokolloid-rendszer, amely a liposzomális és hasonló kolloidtechnológiák új generációja. A CurQfen® egy így feldolgozott kurkuma-kivonat, amely révén a kurkuminoidok java a hatásos, szabad formájában marad a szervezetben, az eddig létező megoldásokkal ellentétben. Független vizsgálatban is messze maga mögött hagyott minden korábbi megoldást. Egyedi kérésünkre e technológia birtokosai módszerükkel a kurkuma esszenciaolajának hatóanyagait is integrálták az általunk kért módosított CurQfen®-be. Ha ez így még nem lenne elég teljes spektrumú, a kurkuma hatásos, vízoldékony rostfajtáival, turmeroszacharidokkal is kiegészítettük termékünket, a klinikailag is vizsgált Turmacin® hozzáadása által.

Adagolás: Napi 1-3 kapszula fogyasztása javasolt, étkezés közben.

Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől elzárva tárolandó.

Mielőtt rátérnénk a manapság létező, különböző készítményekben felhasznált kurkuma-kivonat alapanyagok/preparátumok összehasonlítására, hogy kiderüljön, miért a CurQfen vált az új termékünk alapjává, röviden tekintsük át, hogy mik a legfőbb különbségek a korábbi kurkuma termékünk, a GAL BioCurcumin+ (Forte) és az új GAL CurQfen+Turmarin között, rámutatva, hogy kinek melyiket érdemes inkább fogyasztania.

GAL BioCurcumin+ (Forte) leírása itt található: https://gal.hu/GAL-Biocurcumin-Forte

Mindkét termék 100%-ban természetes összetevőkből áll. Mindkettő alapjául szolgáló kurkuma-preparátum, a CurQfen® és a BCM-95® mögött is számos klinikai vizsgálat van, mely szerteágazó hatásaikat igazolja (a BCM-95 mögött több kutatás áll, mivel régebb óta létezik). Mindkettő közel azonos mértékben képes emelni a kurkuma termékek hatását mutató ún. szabad kurkuminoid szintjét a vérben (erről azonban a CurQfen rendelkezik több és jobb minőségű vizsgálattal). Ebben a hatásában mindkettő nagyságrendekkel előzi meg versenytársait. A CurQfen® esetében közvetlen méréssel is igazolva van, hogy az összes szervünkhöz/sejtünkhöz nagy hatékonysággal jut el, bár közvetett mérés létezik a BCM-95®-ről is.

A BCM-95 és a CurQfen között talán a leglényegesebb különbség, hogy CurQfen® esetében már 250 mg (melyből 91 mg kurkuminoid) bevétele is olyan magas szabad kurkuminoid vérszintet hoz létre több mint 8 órán keresztül, ami által a hatóanyag el tud jutni minden szervünkhöz/szövetünkhöz/sejtünkhöz, az agyunkat is beleértve. Ehhez képest a BCM-95 méréseiben csak 2000 mg esetében igazoltak ilyen magas szabad kurkumin vérszintet, bár alacsonyabb dózisban egyelőre nem vizsgálták. Nagy mennyiségben (1-2 g) szedve azonos mértékben növelik a szabad hatóanyag vérszintet, azonban kis dózisban szedve a megfelelő mértékű hatás (hosszan tartó magas szabad kurkuminoid vérszint) jelenleg csak a CurQfen® esetében igazolt.

Emiatt tehát azok számára, akik csak napi 1-2 db kapszulát szednének valamelyik kurkuma termékünkből, inkább a CurQfen®+Turmacin® a megfelelőbb. Mivel ez a kis mennyiségű hatóanyagot is hatásosan juttatja a vérbe, ezért azok számára sem okozhat emésztési problémákat, akiknél a kurkuma vagy az eddigi termékünk ilyen gondokat okozott (pl. laza székletet vagy gyomorégést). Ezen kívül, ha valakinek az emésztőrendszerével probléma áll fent, de a szisztémás hatása miatt is szedné a kurkuma-kivonatot, akkor szintén CurQfen®-t tartalmazó terméket ajánlok a BCM-95-tel szemben, mivel a CurQfen® az emésztőrendszer állapotától és mindentől függetlenül, mindenkinél közel azonos mértékben hasznosul, minimális a szórás. Sőt, akár bőrön át is felszívódik (de nem így ajánljuk használni).

A kurkuma fő hatóanyagai a kurkuminoidok. A benne lévő 3 féle kurkuminoid közül a kurkumin a legjelentősebb. A kurkuminoidokon túl tartalmaz a kurkuma illóolaj-komponenseket is, melyek közül a leghatásosabbak az ún. aromatikus-turmeronok. Ezek a kurkuminoidok hasznosulását is javítják, de maguk is rendelkeznek kedvező hatásokkal, pl. gyulladáscsökkentők. A kurkuminoidokon és az eszenciaolaj-komponenseken (turmeronokon) kívül vízoldékony, gyulladáscsökkentő poliszacharidokat is tartalmaz a kurkuma, amelyek a kurkuminhoz hasonlóan hatásosnak bizonyultak ízületi problémák esetén. A kurkumának tehát a legtöbbet vizsgált és leghatásosabb összetevői a kurkuminoidok, de a benne lévő illóolaj-komponensek (aromatikus-turmeronok) és vízoldékony kurkuma-poliszacharidok is hasznosak.

Mint minden hatóanyagbeviteli-forma esetében, a kurkuma-preparátumoknál is az mutatja meg az adott készítmény hatásosságát, hogy a hatóanyag (jelen esetben főképp a kurkuminoidok) milyen mértékben jutnak el azokhoz a szervekhez/szövetekhez/sejtekhez, melyekre pozitív hatást tudnak kifejteni. A legtöbb kurkuma-kivonat esetében a hatóanyagok csak a belek és a máj sejtjeihez jutnak el, egyéb szerveink/szöveteink sejtjeihez nem, sőt, sokszor még a véráramunkba sem. Hatásukat így csak a béltraktusra és a májra képesek kifejteni. A legnehezebb az agyhoz eljuttatni a kurkuminoidokat (és jellemzően egyéb hatóanyagokat is), így az agy különböző területeire való hatékony eljuttatás képessége mutatja a legjobban egy preparátum azon képességét, hogy a hatóanyagait milyen eredménnyel képes eljuttatni a szervezet különböző sejtjeihez, így kifejtve a hatását mindenhol.

Nézzük meg a kurkuminoidok hasznosulásának lépéseit:

1.) A kurkuminoidok a bélfalon nehezen jutnak át, mivel az ún. P-glikoprotein újra és újra „visszalöki” a béltraktusba, így nem tud a véráramba kerülni. [https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2011.1845]

2.) A kurkuminoidokat is, ahogy minden polifenolt és sok egyéb hatóanyagot, a szervezet idegen anyagként ismer fel, emiatt igyekszik minél gyorsabban kiválasztani őket. Ezt a máj végzi azáltal, hogy a kurkuminoidokat átalakítja (konjugálja), azaz glükoronsavval kapcsolja össze, illetve kis részben szulfáttal. A kurkuminoidok mono- és di-glükoronátjai, illetve kurkuminoidok szulfátja keletkezik. Ezek nagy molekulák, melyek a sejtekbe nem képesek bejutni, a vér-agy-gáton átjutni pedig pláne nem tudnak. Emellett pozitív hatásuk sincs. Egyedül a szabad formában maradt kurkuminoidok rendelkeznek hatással és képesek bejutni a sejtekbe, illetve átjutni a vér-agy-gáton keresztül az agyba. [Ireson et al, 2001; Pal et al, 2014; Shoji et al, 2014; Choudhari et al, 2015; Begum et al, 2008]

3.) A szabad kurkuminoidok szövetekhez/sejtekhez és azok sejtjeibe (és a sejtek sejtszervecskéibe) való bejutása számít legvégül. Ez annál hatékonyabban történik meg, minél tovább tudjuk a vérünkben a szabad kurkuminoidok koncentrációját egy bizonyos szint felett tartani (kb. 30ng/ml szint felett). Illetve újabb vizsgálatok szerint ez annak is függvénye, hogy mi a szabad kurkuminoidok és konjugált-kurkuminoidok aránya egymáshoz képest (Free Curcuminoid Ratio – FCR index). Minél magasabb a szabad- és alacsonyabb a konjugált-, annál jobb. [Krishnakumar et al, 2015; Kumar et al, 2016; Szymusiak et al, 2016]

Az első probléma áthidalására sok megoldás született: CurcuWin®, HyroCurc®, NovaSol®, TheraCurcumin®, Meriva®, stb. Mindhiába, hiszen a szabad kurkuminoid szintjét ezek nem képesek emelni a vérben, legalábbis a mai napig nem tudtak ilyet fölmutatni velük kapcsolatban. (A levett vérmintákat, glükoronidáz (és szulfatáz) enzimmel kezelték minden esetben a kurkuminoidok analízise előtt, majd kurkuminszintként interpretálták az eredményeket a vizsgálatban. Aki persze ért hozzá, észreveszi ezeket a „csintalanságokat” az adott vizsgálatok „methods /preparation / analytical methods” részeiben…) Amikor tehát olyan állításokat olvasunk, hogy „100x-os hasznosulás” és hasonlók, olyankor jellemzően arra gondolnak, hogy a teljesen hatástalan kurkumin-konjugátumok szintje mennyivel magasabb a vérben. Ez csúsztatás, tehát ezekkel a készítményekkel kár is többet foglalkozni.

A második problémával kapcsolatban csupán 5 olyan kurkuma-kivonatról van tudomásunk (2022. márciusi keltezés), melyek szabad kurkuminoid szintet növelő hatása klinikailag igazolt és fokozott a „mezei” 95%-os kurkuminoid-kivonatokhoz képest. Ezek közül is csupán kettőt, amelyek jelentősen növelik: a CurQfen® és a BCM-95. (A Longvida® is növeli, de alig éri el a küszöb-koncentrációt, ami már hatásos az agysejtekbe való bejutáshoz. A CurcuGen® és BioCurc® esetében pedig - mint mindjárt látni fogjuk - csak amolyan trükközésről van szó a számokkal, mert a velük elért vérszint kb. 1000x alacsonyabb, mint a többi esetében, azaz 0-nak tekinthető.)

Az alapanyaggyártók körében kialakult szokás, hogy a vizsgálatokban a „mezei” (nem formulázott) 95% kurkuminoidhoz hasonlítják az általuk fejlesztett termék szabad kurkumin szintet növelő hatását. Ez azért problémás, mert a sima, nem formulázott 95%-os kurkuminoid elfogyasztásának a hatása a vér szabad kurkuminoid szintjére nagyon egyéni, minden vizsgálatban más. Jellemzően nulla vagy közel nulla, de néha egészen „tűrhető”. Ez óriási trükközésre ad lehetőséget, hiszen, ha egy olyan vizsgálatsorozatban hasonlítják a vizsgált (fokozott hasznosulásra) formulázott termékkel elért vérszintet a nem formulázott kurkuminoid készítménnyel elért vérszinthez, ahol az előbbi pl 3ng/ml értéket ért el (ami gyakorlatilag semmi), az utóbbi meg 0,03ng/ml értéket, akkor máris állíthatják, hogy 100x-os felszívódás. Másnál meg mondjuk 300ng/ml (ami már jó) értéket értek el a formulázottal, de a nem formulázott esetében azon alanyoknál éppen 10ng/ml érték jelent meg (ami még szinte semmi), akkor ők csak 30x-os felszívódást kommunikálnak, holott ténylegesen 100x hatásosabb, mint az a termék, amiről 100x-os hasznosulást kommunikáltak. Ezt mindjárt láthatjuk konkrét példákon keresztül. [Schiborr et al, 2014]

A harmadik problémával, azaz a célszövetekbe/szervekhez/sejtekbe való tényleges eljutással, egyedül a CurQfen foglalkozott. Kizárólag a CurQfen esetében igazolt, hogy a különböző szervekbe/szövetekbe nagymértékben képes eljuttatni a kurkumint (beleértve az agyat, sőt az agy különböző területeit is). [Krishnakumar et al, 2015; Kannan et al, 2021] Illetve a BCM-95 (más nevein: CurcuGreen/BioCurcumin) esetében létezik egy friss vizsgálat, ami - bár kifejezetten a kurkumin szöveti disztribúcióját vizsgálta - szintén jelentős kurkuminszintet tudott kimutatni többek között az agyban, BCM-95-öt fogyasztó rágcsálóknál. [Manna et al, 2021]

A CurQfen ezen felül egyedülállóként rendelkezik olyan humán klinikai vizsgálattal, ahol 1 feletti FCR-t mértek (FCR=1,3), tehát az egyetlen olyan ma létező termék/alapanyag, ami a benne lévő kurkuminoidok nagyját (kb. 75%-át) szabad formában juttatja a véráramba, ezáltal azonnali felvételt tesz lehetővé bármely sejtünknek (a magas 100ng/ml feletti folyamatos szabad kurkumin koncentráció miatt az agysejtjeink számára is). [Kumar et al, 2016] Ezzel szemben a nem formulázott kurkuminkészítmények csupán kb. 1%-a éri el szabad formában a véráramot, azaz 99%-a haszontalan. [Pan et al., 1999]

A CurQfen agyba való bejutása humán klinikai vizsgálatokkal is igazolva van. Mivel egy vizsgálatban természetesen nem vehetnek valakitől agyszövet mintát, így az agyhullámokra való hatását vizsgálták, ami az agyba való bejutás egyik markere. Az agyhullámokra gyakorolt hatásán túl az audio- és vizuális reakcióidőt is javította az alanyoknál (30-36%-kal csökkentve a reakcióidőt). [Khanna et al, 2020]

Összehasonlítások:

Könnyű lenne azt mondani, hogy mivel a CurQfen rendelkezik egyedül olyan vizsgálatokkal, amelyben FCR-t is mértek, ahogyan olyannal is, ahol nem csak a vérben, de a szövetekben is nyomon követték a kurkuminoidok útját, így biztosan csak a CurQfen képes eljuttatni a kurkuminoidokat mindenhova, minden más termék pedig kérdéses. Azonban nem illik elmenni amellett a tény mellett, hogy még CurQfen vizsgálataiban is arra jutottak, hogy a vér magas szabad kurkuminoid koncentrációjának tartósan (órákon keresztüli) magas szintje (30ng/ml feletti) az, ami a legfontosabb ahhoz, hogy a kurkuminoidok megfelelő mértékben eljussanak szervezetünk minden sejtjéhez. A már említett 5 különböző, fokozott felszívódású, formulázott kurkuminoid-alapanyag rendelkezik olyan vizsgálatokkal, ahol a különböző dózisaik hatására történő vérszintjét nézték a szabad kurkuminnak vagy a szabad kurkuminoidoknak. Ez így teljesen objektív, tehát lássuk, hogy melyik kurkuminoid formulációnak mekkora dózisa milyen mértékben növelte a vérben megjelenő szabad kurkuminoidok szintjét.

Az AUC (Area Under Curve) azt fejezi ki, hogy a mérés alatt összesen mennyi szabad kurkumin(oid) jutott a vérbe, míg a Cmax azt, hogy annak mi volt a maximális koncentrációja. A másik érdekes paraméter, hogy a bevett dózis után mennyi időn keresztül maradt a vérben 30ng/ml felett a szabad kurkumin(oidok) koncentrációja. Ez az a szint ugyanis, ami felett már minden sejtünk (beleértve az agysejtjeinket) képes felvenni a kurkuminoidokat. Eddigi ismereteink szerint ez a három paraméter határozza meg leginkább egy kurkuma-preparátum hatékonyságát.

Menjünk végig azon az öt, ma létező, fokozott hasznosulásra tervezett kurkuminoid-alapanyagon, amelyek rendelkeznek szabad kurkumin(oid) szintjét mérő vizsgálattal.

CurcuGen®:

Ez egy teljesen természetes, csak kurkumából származó összetevőket és szilícium-dioxidot tartalmazó alapanyag. A vízoldékony poliszacharidokat, illóolaj-komponenseket (turmeronokat) és kurkuminoidokat egyaránt tartalmazza. 50% kurkuminoid tartalommal bír. Egyetlen klinikai vizsgálat van róla, amiben a vér szabad kurkumin szintjére gyakorolt hatását mérték. [Panda, Kumar et al, 2021]

Dózis: 4g CurcuGen®-t kaptak az alanyok (ami 2000mg kurkuminoidot tartalmazott).

Az AUC-t (az összesen vérbe jutó kurkumin mennyisége): 3 (ng/ml*h)

Cmax (maximális vérkoncentráció): 1 (ng/ml)

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Semennyi ideig.

Összegzés: az jó tulajdonsága, hogy természetes és hogy full-spektrumú, de a hatását ezek alapján csak a májra és a bélrendszerre tudja kifejteni, még 4g-os extrém dózisban is.

BioCurc® (nem összetévesztendő a BioCurcumin®-nal):

Különböző felületaktív anyagok segítségével készített, alacsony kurkumintartalmú preparátum, ami rengeteg mesterséges anyagot tartalmaz. Egyetlen klinikai vizsgálat van, amelyben mérték a hatását a vér szabad kurkumin szintjére vonatkozóan. [Stohs et al, 2018]

Dózis: 400mg BioCurc® (64,6mg kurkumin)

AUC: Kb. 15ng/ml*h (grafikonról megállapított pontatlan érték)

Cmax: 2ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Semennyi ideig.

Összegzés: Full kemikália és szinte semmilyen hatás nem várható a mutatók alapján, a májon és a bélrendszeren túl.

Longvida®:

Lecitin/foszfolipid alapú, liposzomális kurkumin-alapanyag. Klinikai vizsgálatokkal igazolt többféle hatása is.

Egy kutatás van a szabad kurkumin vérszintet növelő hatásáról, amelyben 4 különböző dózist is vizsgáltak. [Gota et al, 2010]

Dózis: 650mg                   AUC: 178 ng/ml*h          Cmax: 22ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Semennyi ideig.

Dózis: 2000mg                AUC: 189 ng/ml*h          Cmax: 33ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Nincs pontos adat, feltehetően pár percig.

Dózis: 3000mg                AUC: 302 ng/ml*h          Cmax: 31ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Nincs pontos adat, feltehetően pár percig.

Dózis: 4000mg                AUC: 375 ng/ml*h          Cmax: 41 ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Nincs pontos adat, feltehetően kb. 1 órán át.

Összegzés: Viszonylag természetes összetétel, bár a foszfolipideken túl tartalmaz egy kevés nem természetazonos összetevőt is. Klinikailag igazolt hatásai sokrétűek. A magas dózisai már elérik rövid ideig azt a vérszintet, amely lehetővé teszi az agyra gyakorolt jótékony hatásainak kifejtését.

CurcuGreen® (két másik néven is fut ez az alapanyag: BCM-95® illetve Bio-Curcumin® néven)

100%-ban csak kurkumából nyert összetevőket tartalmaz, konkrétan semmi mást, mint kurkuminoidokat (kb. 85-90%) és egy magas aromatikus-turmeronokra standardizált kurkuma-esszenciaolajat. Ezek vannak „összegyúrva” és mikronizálva. A kurkuma vízoldékony poliszacharidjait nem tartalmazza, de azért „elég full-spektrum” így is, mert a két legfontosabb benne van.

A legtöbb klinikai vizsgálat ezzel az alapanyaggal készült a fokozott hasznosulású kurkuma-alapanyagok közül. Szerteágazó pozitív hatásai vannak klinikailag igazolva.

Bár 2 vizsgálat is van a szabad kurkuminoid vérszintet növelő hatásáról, ebből 1-et érdemes kizárni, mert nem úgy alkalmazták, ahogyan elő van írva: A BCM-95 konkurens gyártójának egy vizsgálatáról van szó, ahol éhgyomorra fogyasztották a BCM-95-öt. Így hasonlították össze a saját termékükkel, aminek a megfelelő felszívódásához az éhgyomorra fogyasztás kedvez, míg a BCM-95 hasznosulásához az étkezéskor való bevitel. Nagyon sportszerűtlen, az ilyet csalásnak is hívhatjuk.

Egy vizsgálatban két alkalommal vizsgáltak 2g-os dózist, hasonló eredménnyel. Mindkettőben a szabad kurkumin szintjét mérték. [Anthony et al, 2008]

Dózis: 2000mg

AUC: 3201 és 3975 ng/ml*h

Cmax: 457 és 689 ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Kb. 8 órán keresztül.

CurQfen:

100%-ban természetes: kb. 40% kurkuminoidot tartalmaz, míg a maradék kb. 60%-a egy görögszénamagból kinyert ún. galaktomannán-rost. (A görögszénamagban lévő szaponinoktól és fitoösztrogénektől mentes ez a rostkivonat). Semmi egyebet nem tartalmaz (illetve az általunk fejlesztetett, módosított CurQfen egyebet is, de erről majd később). Ultrahang felhasználásával az ún. FenuMAT® technológia révén e rostokkal egy olyan mátrix szerkezetet hoznak létre a kurkuminoidok számára, mely ún. reverzibilis hidrokolloid-rendszerként funkcionál, ami a felszívódást fokozó kolloid technológiák (laikus nyelvhasználattal, helytelenül, de érthetőbben: liposzomális technológiák) új generációja. Ezzel a technológiával olyan hatást lehet elérni, ami nem csak a májat, az emésztőrendszert és velük együtt a közömbösítő enzimrendszert megkerülve juttatja a véráramba a hatóanyagokat, de egyenletesen, elnyújtva, hogy szervezetünk minden sejtje (agysejtjeinket is beleértve) a legtöbbet tudja felvenni belőlük és a sejtszervecskékhez is eljusson. Gyakorlatilag bizonyos értelemben még az intravénás adagoláson is túltesz, vagyis egy fél- vagy egész napos, egyenletes, intravénás adagolás hatásosságával érhet fel.

Ahogyan korábban említésre került, egyedül a CurQfen®-ről léteznek olyan vizsgálatok, amelyek a kurkuminoidok teljes életútját minden szervben végig követték a CurQfen bevétele után, rövid és hosszú távon egyaránt. Olyan humán klinikai vizsgálat is csak CurQfen®-ről található, ahol az FCR-t 1 felettinek találták, és ahol az agyba való bejutást agyhullám változással is igazolták. Emellett a legtöbb olyan vizsgálat is erről készült, ahol a különböző dózisok szabad kurkumin(oid) vérszintet fokozó hatását mérték. Ezt 6 alkalommal is vizsgálták, és a többi bemutatott kurkuma-kivonattal szemben nem csak egy, hanem 3 külön vizsgálatban, 3 különböző dózist. [Krishnakumar et al, 2012; 2015; 2016]

Mivel e 3 vizsgálat közül az egyikben nagyon magas értékeket mértek, amely vagy egy mértékegység elírásával, vagy az alacsony számú résztvevők szerencsés esetével magyarázható (8 fő), ezért inkább csak a legnagyobb (az eddig ismertetett vizsgálatok közül is messze a legnagyobb) 50 fős csoport vizsgálatának eredményeit tekintsük át, mert ez a legpontosabb, valamint a két szélső dózist is (250 mg-ot és 1000 mg-ot) ebben vizsgálták. [Krishnakumar et al., 2016]

Fontos megemlíteni, hogy a FenuMat technológia révén megvalósított elnyújtott, egyenletesebb felszívódás miatti nagyobb arányú szövetek/sejtek általi hatóanyagfelvétel okán a vérben kevesebb hatóanyag jelenik meg, hiszen gyorsan felveszik a célterületek, a sejtek. Csak úgy lenne tetten érhető az összes hatóanyag megjelenése a vérben, ha folyamatosan mérnék, amely azonban a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Ennek eredményeként alacsonyabb értékekre lehet számítani. A máj megkerülésével a közvetlen sejtekhez való eljutást az is igazolja, hogy egyéb kurkumin-készítményekkel ellentétben nem mutatkozik két csúcs a felszívódási görbén (nem bifázisos - ha a máj feldolgozza/konjugálja, akkor két csúcs jelenik meg, nem csak egy).

(Ezekben a mérésekben AUC esetében a szabad kurkuminoidokat is mérték és nem csak a szabad kurkumint. Emiatt itt a szabad kurkuminoidok értéke szerepel, nem csak a szabad kurkuminé, amely egyébként a kurkuminoidok értékének 30-50%-os levonásával kapható meg AUC esetében, és kb. 20% levonásával Cmax esetében.)

Dózis: 250mg CurQfen (98mg kurkuminoid)      

AUC: 963 / ng/ml*h       Cmax: 342 ng/ml           

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Kb. 8-12 órán keresztül.

Dózis: 1000mg CurQfen (391mg kurkuminoid)

AUC: 2274ng/ml*h        Cmax: 440 ng/ml

Mennyi ideig ért el 30ng/ml feletti vérszintet? Több mint 12 órán át. (Tovább nem mérték, de 12 óra után még 100ng/ml értéken volt a szabad kurkuminoid, és kb. 75 ng/ml értéken a szabad kurkumin.)

Nyilván ha tovább mérik 12 óránál, az AUC is magasabb lett volna, de igazából nem a vérérték számít, hanem a szöveti disztribúció, amit viszont mindeddig csak a CurQfen esetében mértek.

Fontos különbség még a CurQfen esetében, hogy ennek vizsgálata a legjobb minőségű (pl. a legtöbb alanyon végezték, 50 fő részvételével), valamint, hogy egyedül a CurQfen növelte a szabad kurkumin(oid) vérszintet, minden alanynál egyformán jó mértékben. A többi felsorolt kurkuma-preparátum vizsgálatánál vagy nem tüntették föl az ún. standard devianciát, az alanyok közötti szórást, vagy óriási volt az. Ez azt jelenti, hogy a CurQfen bárkiben remekül fog hasznosulni, míg a többi esetében kérdéses, hogy kinél mennyire hasznosul.

Összegezve a vizsgálatokok adatait: A CurcuGen és BioCurc alig pár egységnyi szabad kurkuminoid vérszintet képes létrehozni, CurcuGen esetében pedig még az extrém magas 4000mg-os dózis sem. A szükséges vérszintet azonban egy pillanatra sem közelíti meg egyikük sem. Ennek ellenére, a fentebb már említett trükközés miatt sokszoros hasznosulást deklarálnak a gyártóik. Pl. a CurcuGen 39x-es relatív szabad kurkumin hasznosulást állít magáról, míg a CurcuGreen/BCM-95 csak 7x-est, a CurQfen 45x-öst (bár ők hangsúlyozzák, hogy nem ez számít). Ehhez képest a CurQfen és a CurcuGreen/BCM-95 nagyságrendileg, több ezerszer magasabb vérértéket eredményez töredék dózisban is, mint a CurcuGen.

Összehasonlítva a fenti 5 alapanyagot, az azonos mennyiségük bevételére nézve kb. ilyen nagyságrendben képesek a szabad kurkuminoidok vérbe juttatására:

CurcuGen: 1

BioCurc: 30

Longvida: 400

CurcuGreen/Bio-Curcumin/BCM-95: 7000

CurQfen: 8000

Visszatérve a termékünkre

A CurQfen egy olyan változatát kértük kifejleszteni magunk számára a FenuMAT technológia szakembereitől, ahol nem csak a kurkuminoidokat, de a kurkuma gyökerének esszenciaolaját is integrálják a FenuMat rost mátrixába, méghozzá úgy, hogy azonos aromatikus-turmeron/kurkuminoid arányt dolgozzanak fel, mint ami az általunk eddig legjobbnak tartott kurkumakészítményben, a Bio-Curcuminban (=CurcuGreen/BCM-95) van. Azaz, mintha erre, a már bemutatott alapanyagra alkalmaznák a FenuMAT technológiát, mintegy integrálva a Curcugreen és a CurQfen előnyeit.

Termékünkbe az általunk tökéletesnek tartottra fejlesztett CurQfen mellé Turmacin®-t is kevertünk, hogy a kurkuma vízoldékony poliszacharidjainak előnyeit is belecsempésszük a termékbe. Azért a Turmacin-t választottuk, mert egyrészt 100%-ban természetes, és csak a kurkuma vízoldékony hatóanyagait, a kurkuma poliszacharidokat tartalmazza, másrészt, mert ízületi gyulladást enyhítő hatásáról létezik már klinikai vizsgálat. Bár ez messze nem annyira meggyőző, mint a BCM-95-tel és CurQfen-nel végzett klinikai vizsgálatok, de azért mégiscsak készültek. Turmacinból egyelőre csak keveset tettünk bele, mivel nincs még róla elég vizsgálat, ami indokolná, hogy nagyobb mennyiséggel drágítsuk a terméket. Majd ha készülnek meggyőzőbb vizsgálatok mellette, akkor a későbbiekben növelhetjük a mennyiségét, de addig is, a teljesebb spektrum miatt így is szerepel benne. Emellett van bennünk egy olyan romantikus gondolat, hogy talán nem véletlenül vannak vízoldékony poliszacharidok is a kurkumában, hátha létezik szinergista hatás a kurkuminoidok és e között, ha már a kurkuminoidok és turmeronok között is létezik…

Kinek ajánljuk ezen új termékünket és kinek a korábbi GAL BioCurcumin-t? A legtöbbek számára az új termékünket javasolnánk, a már bemutatott, erősebben igazolt sejtekig való eljutása miatt, azonban a vérszint adatok alapján nem kizárt, hogy azonos mennyiségben szedve (pl. 1g CurQfen kontra 1g BCM-95 esetében) a BCM-95 kb. azonos mennyiségű hatóanyagot juttat el azonos szöveteinkhez, így többek között az agyhoz is. Amennyiben ez így van, akkor a BCM-95 egy picit gazdaságosabb. Bárhogyan is, mindkét kurkuma-alapanyag remekül hasznosul minden szövet számára. Hogy sokkal jobb-e a CurQfen, az még kérdéses, azonban létezik még egy nagy előnye: jóval kevesebb hatóanyag bevétele elegendő az azonos hatás eléréséhez. Vagyis arányaiban kevesebb kurkumin kerül a bélrendszerbe és több a vérbe, ez pedig nagy előnyt jelent azok számára, akiknél az egyéb kurkuma-kivonatok emésztési problémákat okoznak, mint pl. laza székletet, gyomorégést vagy hányingert. A CurQfen-nek már 250mg-os dózisa is (kb. 91 mg kurkuminoid tartalom) megfelelően magas vérszintet biztosít, emellett már napi 400mg-os dózisban is klinikailag igazolt módon hatásos ízületi problémák esetén.

Érdekessége, hogy akár a bőrünkre is kenhetjük, miután vízben feloldottuk, mert úgy is felszívódik. De a vizsgálatok szájon át történtek, ezért persze mi is úgy javasoljuk.

Napi 1-3 db-ot érdemes pótolni, akár egyszerre is, ha 1-nél többet szedünk. Az étkezés nem befolyásolja a hatását, így aközben, vagy attól függetlenül is bevehető.

A munkahelyi stressztől az agyhullámok változásán át a májértékek javításán keresztül az ízületekig több mindenre hatásosnak találták humán klinikai vizsgálatokban, napi 400-1000mg-os dózisaiban alkalmazva. 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés